czwartek, 22 sierpnia 2013

Małdrzyki




Małdrzyki czyli placuszki z białego sera. Smażenie ich w panierce zaczerpnięte z „najnowszej kuchni warszawskiej” z 1914 roku, Anieli Owoczyńskiej. 
  • 500 gram białego sera – może być gotowy mielony, wówczas trzeba użyć więcej mąki,
  • 3 jajka,
  • 30 gram cukru pudru,
  • 20 gram masła stopionego,
  • skórka otarta z jednej limonki,
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii,
  • 80 gram mąki,
  • bułka tarta,
  • mąka do oprószania placuszków,
  • masło do smażenia ( masło klarowane najlepiej)

Zamiast ekstraktu z wanilii można użyć cukier waniliowy, bierzemy wówczas 2 łyżki cukru waniliowego i nie dajemy cukru pudru.


1 jajko i 1 żółtko ubić z cukrem pudrem. Mieszając dodać rozdrobniony ser, następnie masło, skórkę z limonki, wanilię. Na koniec dodawać stopniowo mąkę. Może się okazać, ze będzie potrzeba jej mniej. Z ciasta powinno dać się formować placuszki, które następnie należy oprószyć mąką, obtoczyć w rozmąconych pozostałych jajkach (1 jajko i białko), a następnie w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym maśle na złoty kolor  z obu stron. Podawać z sosem owocowym i śmietaną. Ja podałam z sosem malinowym.




1 komentarz: