Ciasto z borówkami - pracochłonne, ale nie za bardzo. Smak i wygląd na pewno wynagrodzą czas poświęcony na przygotowanie ciasta z borówkami i kremem owocowym.
- Ciasto kruche:
- 125 g mąki pszennej,
- 70 g cukru,
- 1 jajko,
- 70 g zimnego masła,
- Ciasto czekoladowe:
- 5 żółtek,
- 5 łyżek zimnej wody,
- 5 białek,
- 130 g mąki,
- 40-50 g kakao,
- cukier do posypania,
- krem/galaretka
- 600 g borówek amerykańskich lub jagód,
- 8 łyżek wody,
- 80 g cukru,
- sok z ½ cytryny,
- 40 ml cassisu,
- 30 ml likieru malinowego,
- 9 blatów żelatyny lub 2 opakowania żelatyny deserowej,
- 500 ml śmietany kremówki,
- 1-2 łyżki cukru pudru
- bita śmietana:
- 500 ml śmietany kremówki,
- 1-2 łyżki cukru pudru,
- 2 opakowania śmietan –fix,
- 200 g borówek
Ciasto
kruche: mąkę, pokrojone masło, cukier, jajko włożyć do miksera, szybko
zmiksować. Przełożyć na blat lub do miski – zlepić ciasto w kulę, zawinąć w
ściereczkę i włożyć do lodówki na 30 minut. Tortownicę o średnicy 25-26 cm
wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować ( ja małym wałkiem do pizzy
rozwałkowują ciasto w tortownicy), ułożyć na dnie tortownicy, ponakłuwać
widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 - 20 minut. Upieczone
ciasto odstawić do ostygnięcia.
Ciasto
czekoladowe: Żółtka ubić z wodą, dodając 2/3 cukru. Białka ubić na sztywną
pianę dodając pod koniec ubijania szczyptę soli. Na żółtka wysypać pozostały
cukier, mąkę, kakao i delikatnie wymieszać z ubitymi żółtkami.
Wyłożyć
ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika
nagrzanego do 200 stopni 10-12 minut.
Ściereczkę
kuchenną posypać cukrem pudrem i wyłożyć na nią ciasto, zwinąć wzdłuż dłuższego
boku.
Krem/galaretka
Owoce
zagotować z cukrem, sokiem cytrynowym i 8 łyżkami wody.
Blaty żelatyny namoczyć w zimnej wodzie. Zlać
do miseczki płyn wytworzony podczas gotowania owoców i dodać do niego odciśniętą żelatynę w blatach lub rozpuścić w nim
żelatynę deserową. Śmietanę ubić (ale nie może być ubita na sztywno) z cukrem i dodać płyn z żelatyną i ubić uważając, aby nie przebić śmietany.
Do
owoców dodać cassis i likier malinowy, wymieszać. Dodać do śmietany i
delikatnie wymieszać, odstawić aby krem zaczął gęstnieć.
Ciasto
kruche ułożyć na paterze lub płaskim talerzu i ścisnąć obręczą do tortów lub włożyć
do tortownicy. Ciasto czekoladowe rozwinąć, rozsmarować na nim tężejący krem.
Ciasto pokroić w paski o szerokości 4 cm. Ustawiać paski ciasta z kremem na
cieście kruchym. Następnie ciasto odstawić do lodówki na 2 -3 godziny.
Śmietanę
ubić na sztywno z cukrem pudrem i śmietan-fixem. Śmietanę podzielić na dwie
części.
Jedną posmarować całe ciasto.
Drugą częścią śmietany i borówkami udekorować
ciasto.
ale obłędnie wygląda:)
OdpowiedzUsuńdzięki :) ale i smakuje ;)
UsuńPrzepis jest żywcem przepisany z miesięcznika Moje Gotowanie, nawet z tymi samymi błędami, które oni popełnili .... trochę obciach ...
OdpowiedzUsuńZnaczy, że ściągnęli ode mnie, proszę o datę tego miesięcznika, muszę to sprawdzić i domagać się praw autorskich. Dziękuję za czujność :) Mój przepis jest 2013 roku :) Więc może obciach dla nich. Bardzo proszę o podanie numeru, rocznika gazety, o której Pani mówi.
UsuńNo i znalazłam. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 9/2018. a mój przepis z 23 sierpnia 2013 roku, czyli ukradli. I komu wstyd? Czyli skopiowano mój przepis.....
Usuń