Przepis
na kaszę gryczaną z grzybami zaczerpnęłam z broszury wydawnictwa
Bluszcz z dwudziestolecia międzywojennego, z zeszytu zawierającego
przepisy na kluski, knedle, kasze... Niestety strony tytułowej brak,
więc tytuł broszury zostaje tajemnicą.
Kasza
hreczana z grzybami w oryginale jest bez mięsa, ale oczywiście
można ją troszkę zmodyfikować dodając boczek wędzony. W obu
wersjach jest pyszna jako samodzielne danie, lub jako dodatek do
mięsa.
- 500 g kaszy gryczanej,
- 50 g grzybów suszonych (podgrzybków),
- cebula,
- 200 ml kwaśnej śmietany 18%,
- 150 g masła,
- sól,
- pieprz,
- cukier,
- 300 g boczku wędzonego*
Kaszę
wsypać do garnka, zalać wrzącą wodą i zagotować. Odcedzić.
Grzyby
opłukać, włożyć do garnka, zalać zimną wodą i gotować do
miękkości. Ugotowane grzyby odcedzić (wywaru z grzybów nie
wylewać) i pokroić w paseczki.
Cebulę
drobno posiekać, poddusić na 2 łyżkach masła, dodając szczyptę
soli i cukru.
Następnie
dodać grzyby i razem chwilę dusić.
Do
kaszy dodać grzyby z cebulą, śmietanę, wywar z grzybów (powinno
go być 200 ml) i roztopione masło.
Jeżeli
zdecydowaliśmy się na wersję z mięsem, boczek pokroić w słupki
i podsmażyć. Dodać do kaszy.
Kaszę
z dodatkami dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą i
pieprzem.
Całość
przełożyć do naczynia do zapiekania, przykryć. Wstawić do
piekarnika nagrzanego do 180 stopni na godzinę.
*to
w wersji mięsnej ;)
Kasza palona czy biała. Jaką Pani użyła?
OdpowiedzUsuńkasza gryczana palona :) serdecznie pozdrawiam :)
Usuń