Przepis
na knedla z kaszy manny i sera zaczerpnęłam z broszury
wydawnictwa Bluszcz wydanej w okresie dwudziestolecia
międzywojennego, z zeszytu zawierającego przepisy na kluski,
knedle, kasze... Niestety strony tytułowej brak, więc tytuł
broszury zostaje tajemnicą.
Ser przetrzeć przez sito lub zetrzeć w malakserze.
Masło utrzeć na śmietanę, następnie dodawać po jednym żółtku i łyżce sera. Całość dokładnie utrzeć, dodać łyżeczkę soli. Wsypać kaszę manną, dokładnie wymieszać i odstawić, przykryte ściereczką, na pół godziny.
Następnie ubić białka na sztywna pianę. Delikatnie wymieszać pianę z masą serową.
Gazę
lub ściereczkę wysmarować masłem, włożyć do niej ciasto i
zawiązać luźno, aby knedel mógł rosnąć.
Włożyć
do garnka z wrzącą osoloną wodą i gotować 30 minut od
zagotowania wody.
Knedel
z kaszą manną i serem można podawać z kwaśną śmietaną, masłem
i cukrem, lub z sosem. Ja podałam z kurkami.
- 4 jajka,
- 70 g masła,
- 300 g twarogu,
- 120 g kaszy manny,
- sól,
- masło do wysmarowania ściereczki,
zastawa z
Przepisu na tego knedla szukałam chyba 10 lat. Taki robiła moja prababcia jak byłam dzieckiem. Niestety nigdzie tego nie zapisała. Dzięki wielkie za przepis 🙂 ten knedel to prawdziwy sztos.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że udało się znaleźć przepis i to u mnie :) Knedel faktycznie jest super :)
Usuńczy zamiast w malakserze można całość utrzeć w makutrze ?
OdpowiedzUsuńBiałka ubić trzepaczką, a reszta w makutrze - oczywiście tak :)
Usuń