Przepis
na knedla z kaszy manny i sera zaczerpnęłam z broszury
wydawnictwa Bluszcz wydanej w okresie dwudziestolecia
międzywojennego, z zeszytu zawierającego przepisy na kluski,
knedle, kasze... Niestety strony tytułowej brak, więc tytuł
broszury zostaje tajemnicą.
- 4 jajka,
- 70 g masła,
- 300 g twarogu,
- 120 g kaszy manny,
- sól,
- masło do wysmarowania ściereczki,
Ser
przetrzeć przez sito lub zetrzeć w malakserze.
Masło
utrzeć na śmietanę, następnie dodawać po jednym żółtku i
łyżce sera. Całość dokładnie utrzeć, dodać łyżeczkę soli.
Wsypać kaszę manną, dokładnie wymieszać i odstawić, przykryte
ściereczką, na pół godziny.
Następnie ubić białka na sztywna pianę. Delikatnie wymieszać pianę z masą serową.
Gazę
lub ściereczkę wysmarować masłem, włożyć do niej ciasto i
zawiązać luźno, aby knedel mógł rosnąć.
Włożyć
do garnka z wrzącą osoloną wodą i gotować 30 minut od
zagotowania wody.
Knedel
z kaszą manną i serem można podawać z kwaśną śmietaną, masłem
i cukrem, lub z sosem. Ja podałam z kurkami.
zastawa z
Brak komentarzy:
Publikowanie komentarza