wtorek, 12 grudnia 2017

Knedel z kaszy manny i sera



Przepis na knedla z kaszy manny i sera zaczerpnęłam z broszury wydawnictwa Bluszcz wydanej w okresie dwudziestolecia międzywojennego, z zeszytu zawierającego przepisy na kluski, knedle, kasze... Niestety strony tytułowej brak, więc tytuł broszury zostaje tajemnicą.



Ser przetrzeć przez sito lub zetrzeć w malakserze.
Masło utrzeć na śmietanę, następnie dodawać po jednym żółtku i łyżce sera. Całość dokładnie utrzeć, dodać łyżeczkę soli. Wsypać kaszę manną, dokładnie wymieszać i odstawić, przykryte ściereczką, na pół godziny. 


Następnie ubić białka na sztywna pianę. Delikatnie wymieszać pianę z masą serową.


Gazę lub ściereczkę wysmarować masłem, włożyć do niej ciasto i zawiązać luźno, aby knedel mógł rosnąć.


Włożyć do garnka z wrzącą osoloną wodą i gotować 30 minut od zagotowania wody.



Knedel z kaszą manną i serem można podawać z kwaśną śmietaną, masłem i cukrem, lub z sosem. Ja podałam z kurkami.



  • 4 jajka,
  • 70 g masła,
  • 300 g twarogu,
  • 120 g kaszy manny,
  • sól,
  • masło do wysmarowania ściereczki,


zastawa z 


4 komentarze:

  1. Przepisu na tego knedla szukałam chyba 10 lat. Taki robiła moja prababcia jak byłam dzieckiem. Niestety nigdzie tego nie zapisała. Dzięki wielkie za przepis 🙂 ten knedel to prawdziwy sztos.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że udało się znaleźć przepis i to u mnie :) Knedel faktycznie jest super :)

      Usuń
  2. czy zamiast w malakserze można całość utrzeć w makutrze ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Białka ubić trzepaczką, a reszta w makutrze - oczywiście tak :)

      Usuń