Tort
czekoladowo orzechowy, bardzo prosty, nie pieczony tort, do
którego przygotowania potrzebne jest tylko kilka składników:
- 200 g masła w temperaturze pokojowej,
- 200 g cukru pudru,
- 200 g gorzkiej lub deserowej czekoladowej,
- 200 g orzechów włoskich lub laskowych,
- 200 g cukru pudru,
- 5-6 łyżek śmietany 30%,
Przepis z „Uniwersalnej Książki Kucharskiej” z 1910 roku,
Marii Ochorowicz – Monatowej.
Niestety
tort jest bardzo słodki, dla mnie za słodki, ale wiem że niektórzy
bardzo lubią takie słodkości. Ja użyłam gorzką
czekoladę.
Mały kawałek deseru i dobra kawa... świetny pomysł :)
Mały kawałek deseru i dobra kawa... świetny pomysł :)
Czekoladę
zetrzeć.
Masło
utrzeć na pulchną masę – to bardzo ważne, masło naprawdę musi
być dobrze utarte. Następnie dalej ucierając dodawać cukier, a
następnie czekoladę.
Masą
wyłożyć tortownicę. Ja użyłam 4 małe foremki o średnicy
12 cm - może być jedna o średnicy 24 cm.
Odstawić
do zastygnięcia.
Orzechy
zemleć. Utrzeć z cukrem pudrem i śmietaną.
Masę
z orzechów wyłożyć na masę czekoladową. Odstawić do
zastygnięcia.
Gotowy
tort polać glazurą czekoladową.
- 200 g czekolady mlecznej,
- 1/2 łyżka masła,
Czekoladę
z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej. Następnie dolać do niej
200 ml ciepłej wody i gotować mieszając, aż się utworzy gęsta,
ciągnąca masa. Oblać tort gorącą masą i odstawić do lodówki
do zastygnięcia.
Przybrać
płatkami migdałów i skórką pomarańczową kandyzowana.
bardzo ciekawy przepis:)
OdpowiedzUsuńdziękuję :) na pewno warto chociaż raz przygotować, spróbować. Zaskakujące są te stare przepisy :) pozdrawiam :)
UsuńTorcik jest wspaniały. Wykwintny, pyszny, gościom bardzo smakował. Fakt, że to przepis z 1910 roku, też robi wrażenie. Zrobiłam go w tortownicy o średnicy 24 cm i miał ok. 3 cm wysokości. Przepis jest bardzo dokładny i wyczerpujący, zilustrowany zdjęciami, za to chwała autorce wpisu. Pozdrawiam :-)
Usuńbardzo dziękuję za miłe słowa :) cieszę się, że torcik smakował :) Te stare przepisy naprawdę są zaskakujące :) pozdrawiam :)
Usuń