wtorek, 4 października 2016

pulled lamb - udziec jagnięcy długo pieczony



Pulled lamb czyli jagnięcina długo pieczona w niskiej temperaturze, dzięki czemu mięso po upieczeniu „rozpada się”, jest delikatne i soczyste.

  • 1 udziec jagnięcy,
  • 1 łyżka startego świeżego imbiru,
  • 3- 4 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • 1 łyżeczka świeżo mielonego kuminu,
  • 1 łyżeczka do kawy chili*,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu,
  • 100 ml miodu (u mnie lipowy),
  • sok z jednej cytryny,
  • skórka otarta z 1 cytryny,
  • garść siekanej natki pietruszki,
  • garść siekanej natki kolendry,
  • sól,
  • świeżo mielony pieprz (u mnie kolorowy),
  • 1 cebula,
  • 4-5 łyżek oliwy,


Udziec umyć, osuszyć, oprószyć solą i pieprzem.
Czosnek posiekać. Wymieszać wszystkie zioła i przyprawy z miodem i sokiem z cytryny.
Otrzymaną mieszanką natrzeć mięso i odstawić na noc lub co najmniej na dwie godziny.
Cebulę pokroić w niezbyt drobną kostkę.
W naczyniu do zapiekania rozgrzać oliwę, włożyć mięso, obsmażyć na rumiano. Dodać cebulę i resztę marynaty. Zagotować. Przykryć. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 120 - 130 stopni na 6 – 7 godzin.
Po dwóch godzinach pieczenia wlać około 300 ml wody.
Po 4 godzinach w razie potrzeby (zależy to od szczelności naczynia do zapiekania) znowu dolać trochę wody.
Upieczone mięso wyjąć na półmisek i trzymać w cieple. Wytworzony sos zlać i zebrać tłuszcz z wierzchu. Zagotować.
Mięso podawać z sosem.


*ja użyłam wędzone chili – merquén



 zastawa z 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz