środa, 12 października 2016

Szynka z dzika pieczona w niskiej temperaturze


  • 800 g szynki z dzika,
  • 4 łyżki smalcu,
  • 6 jagód jałowca,
  • garść świeżego rozmarynu,
  • 5 nieobranych ząbków czosnku,
  • 100 ml mocnego bulionu,
  • 400 ml czerwonego wytrawnego wina,
Mięso umyć, osuszyć. Obsmażyć, w naczyniu do zapiekania, na rozgrzanym smalcu. Dodać przyprawy, wlać bulion i wino. Przykryć.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 100 stopni na 4 godziny.
Mięso wyjąć i odłożyć, sos przecedzić, zagotować dodać zimne masło. Wymieszać. Gdy masło się rozpuści, zdjąć sos z ognia.
Podałam z biała kaszą gryczaną i smażonymi marchewkami.


 zastawa z 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz