- 4 cukinie- każda po około 200 – 250 gram,
- 1 cebula,
- 2-3 pomidory,
- 400 gram mozzarelli,
- sól,
- szczypta soli,
- płatki chilli,
- garść listków bazylii,
- oliwa lub olej do smażenia
Ja
użyłam okrągłe cukinie ale można również użyć podłużne.
Cukinie
umyć, ściąć wierzchy, wydrążyć uważając, aby nie uszkodzić
skórki, w razie potrzeby ściąć lekko spód, aby mogły stać - to
będą nasze jadalne miseczki. Włożyć je do wrzącej, lekko
osolonej wody i gotować 2 minuty od zagotowania. Wyjąć, ostudzić.
Cebulę
pokroić w półplasterki. Pomidory obrać, przekroić na cztery,
wyjąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Miąższ cukinii
pokroić w kostkę, pestki wyrzucić.
Na
rozgrzany tłuszcz wrzucić cebulę, dodać sól i cukier , podsmażyć
około 2-3 minut, dodać cukinię, podsmażyć około 2 minut i dodać
pomidory i płatki chilli do smaku – ja dodałam ½ łyżeczki.
Dusić około 3-4 minut. Mozzarellę pokroić w kostkę, włożyć do
miski, dodać do niej cebulę z pomidorami oraz posiekaną bazylię,
wymieszać.
Cukinie
wypełnić farszem, ustawić na blasze wyłożonej papierem do
pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10-15
minut.
Ślicznie wygląda!
OdpowiedzUsuń