- kawałek schabu bez kości- około kilograma,
- 6 ząbków czosnku,
- 1/2 strączka chilli,
- łyżka posiekanego tymianku,
- 3 łyżki oliwy,
- sól,
- pieprz świeżo mielony,
Mięso
umyć, osuszyć, nie ścinać błony zewnętrznej.
Od
strony wewnętrznej (tej
gdzie były kości) naciąć mięso na głębokość około
1,5 cm, w odstępie co 4 cm.
Chilli
i czosnek drobno posiekać, wymieszać z tymiankiem, solą (ok, 1,5
łyżeczki), pieprzem (ok. 3/4łyżeczki) i oliwą.
Natrzeć
mięso przyprawami, zwracają uwagę aby w nacięciach znalazło się
dużo przypraw.
Odstawić
mięso na godzinę.
Mięso
kłaść stroną z błoną, na rozgrzanym ruszcie. Grillować w
wysokiej temperaturze około 50 - 60 minut lub gdy osiągnie 58 - 60
stopnie w środku.
Mięso
grillować na jednej stronie, dopiero pod koniec odwrócić na chwilę
aby nabrało ładnego koloru z wierzchniej strony.
Po
zdjęciu z grilla odłożyć na 5 minut aby odpoczęło.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz