piątek, 12 września 2014

Schab z grilla

  • kawałek schabu bez kości- około kilograma,
  • 6 ząbków czosnku,
  • 1/2 strączka chilli,
  • łyżka posiekanego tymianku,
  • 3 łyżki oliwy,
  • sól,
  • pieprz świeżo mielony,
Mięso umyć, osuszyć, nie ścinać błony zewnętrznej.



Od strony wewnętrznej (tej gdzie były kości) naciąć mięso na głębokość około 1,5 cm, w odstępie co 4 cm.
Chilli i czosnek drobno posiekać, wymieszać z tymiankiem, solą (ok, 1,5 łyżeczki), pieprzem (ok. 3/4łyżeczki) i oliwą.
Natrzeć mięso przyprawami, zwracają uwagę aby w nacięciach znalazło się dużo przypraw.
Odstawić mięso na godzinę.
Mięso kłaść stroną z błoną, na rozgrzanym ruszcie. Grillować w wysokiej temperaturze około 50 - 60 minut lub gdy osiągnie 58 - 60 stopnie w środku. 
 

Mięso grillować na jednej stronie, dopiero pod koniec odwrócić na chwilę aby nabrało ładnego koloru z wierzchniej strony.
Po zdjęciu z grilla odłożyć na 5 minut aby odpoczęło.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz