piątek, 28 kwietnia 2017

Paszteciki w cieście kruchym drożdżowym


Paszteciki są dobre na wszystko.... do pracy, szkoły, na wycieczkę, jako dodatek do różnego rodzaju zup. Farsze mogą być różne, ale ciasta również. Dzisiaj przedstawiam ciasto krucho drożdżowe, które jest delikatne, pyszne i świetnie nadaje się do wszystkich rodzajów pasztecików.
Przepis na ciasto pochodzi z broszury „paszteciarnia Domowa” wydanej przez wydawnictwo Bluszcz, w okresie międzywojennym.
  • 500 g mąki pszennej,
  • 20 g drożdży,
  • 200 g masła,
  • 3 żółtka,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany,
  • 3 łyżki mleka,
  • jajko
Rozrobić drożdże w lekko podgrzanym mleku, zostawić aby podrosły.
Masło, mąkę, sól i żółtka zmiksować w malakserze (można oczywiście posiekać nożem na desce, ciasto kruche nie lubi kontaktu z ciepłymi dłońmi).
Następnie dodać drożdże i śmietanę, krótko zmiksować i wyłożyć na blat.
Przewałkować, złożyć na trzy, znowu przewałkować. Czynność powtórzyć jeszcze dwa razy. Odłożyć przykryte ściereczką w ciepłe miejsce, na około pół godziny, aby podrosło.
Po tym czasie ciasto wałkować, wykrawać dowolnego kształtu paszteciki i napełniać ulubionym farszem. Smarować rozbełtanym jajkiem.
Wstawiać do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 15 – 20 minut, aż się zrumienią.

Ja upiekłam paszteciki z nadzieniem z płucek cielęcych. Paszteciki można również nadzieniem ze szpinakiem, z kaczką, z mięsa ze szpinakiem... 


zastawa z 



2 komentarze:

  1. jakby mi tylko ciasto drożdżowe wychodziło to bym to codziennie jadła <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to bardzo proste ciasto, zdecydowanie łatwiejsze od normalnego drożdżowego :)

      Usuń