piątek, 7 kwietnia 2017

Pierogi z płuckami


Pierogi z płuckami, trochę u nas zapomniane. Pyszne, delikatne, z lekką nutą kwasowości....
  • Farsz:
  • 750 g ugotowanych płucek cielęcych*,
  • 1 sucha kajzerka,
  • 40 g cebuli,
  • 40 g tłuszczu (masło lub olej rzepakowy),
  • sól,
  • pieprz,
  • ciasto:
  • 400 g mąki,
  • gorąca woda,
  • sól.
Farsz: bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć.
Płucka i bułkę dwukrotnie zemleć.
Cebulę posiekać, poddusić na tłuszczu. Dodać do mięsa, wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
Ciasto na pierogi: mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, wymieszać i wlać około 220 - 230 ml ciepłej wody. Zagnieść. Ciasto nie powinno być twarde. Przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut aby odpoczęło.
Ciasto wałkować. Układać na nim niewielkie porcje farszu, przykrywać kawałkiem ciasta i wycinać pierogi (każdy oczywiście robi i lepi pierogi tak jak lubi). Wrzucać do wrzącej osolonej wody, zamieszać, przykryć pokrywką. Gotować 2 - 3 minuty od zagotowania. Gdy pierogi się ugotują należy je wyjąć, najlepiej łyżką cedzakową.


Najlepsze są podsmażone.
Można podawać ze zrumienioną cebulką.


Takie pierogi można zjeść w restauracji Jung&Lecker na Krakowskim Przedmieściu 45, gdzie sama je przygotowuję. Zapraszam.


*płucka ugotować według przepisu na żurek

zastawa z 

2 komentarze:

  1. Pierogi są pyyyyyszne:) Ciasto delikatne, cieniutkie (jak u babci), delikatnie przyrumienione, a farsz rozpływa się w ustach. Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda smakowicie i z pewnością tak smakuje :) Z przyjemnością wypróbuje Twój przepis!

    OdpowiedzUsuń