poniedziałek, 12 czerwca 2017

Jagnięcina pieczona z oregano



Szukając pomysłu na udziec jagnięcy przeglądałam stare książki, jednak przepisu tam nie znalazłam.
Dlaczego?
Wytłumaczenie znalazłam w książce Marii Disslowej „Jak gotować”: „...Baranina jest mięsem u nas niedocenianym i zbyt mało używanym, za wyjątkiem kresów wschodnich i okolic górskich, gdzie wypasają duże stada baranów gdzie stanowi ona jeden z głównych artykułów pożywienia, baranina mało bywa jadana i najniesłuszniej jest ona uważana za mięso mało strawne.(...) Młode jagnięta, u nas, w Polsce prawie w handlu nie spotykane, są wybornym przysmakiem, ogromnie cenionym we Francji i Anglii. ...”


Musiałam szukać dalej pomysłu i tu otrzymałam przepis z kuchni greckiej. Ilość użytych produktów według mojego smaku.
Udziec jagnięcy,
  • 4 czubate łyżki miękkiego masła,
  • 3 łyżki posiekanego oregano,
  • 4 ząbki czosnku,
  • sól,
  • sok z cytryny,
  • 3 łyżki oliwy,
Czosnek rozgnieść, wymieszać z posiekanym oregano, łyżeczką soli i masłem.
Mięso oczyścić z błon, ponacinać w głąb ostrym nożem, w nacięcia powkładać masło ziołowe.
Oprószyć solą.


Włożyć do rękawa do pieczenia, skropić mięso sokiem z cytryny i oliwą. Rękaw do pieczenia zamknąć.
Ułożyć na blasze. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 140 stopni. Piec niecałe dwie godziny (około godziny i 45 minut).


zastawa z 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz