poniedziałek, 19 czerwca 2017

Naleśniki ze szparagami



Naleśniki z zielonymi szparagami i serem solankowym wędzonym, z nuta pomarańczy.
  • 300 g zielonych szparagów,
  • 250 g sera solankowego wędzonego,
  • skórka otarta z 1/2 pomarańczy,
  • pieprz,
  • sól,
  • masło
  • 2 – 3 łyżki oliwy
  • ciasto na naleśniki:
  • 200 g mąki,
  • 2 jajka,
  • 30 g masła,
  • 300 – 350 ml mleka,
Jajka ubić, dodając mąkę i mleko, szczyptę soli i rozpuszczone masło. W razie potrzeby dolać trochę wody gazowanej lub dosypać mąki. Ciasto powinno mieć konsystencję śmietany. Odstawić na 15 minut.
Szparagi umyć, obrać. Odłamać końcówki, jeżeli są świeże nie trzeba ich obierać.



Pokroić w skos, w cienkie plasterki. Podsmażyć na oliwie.
Ser włożyć do miski, rozdrobnić (najlepiej widelcem). Dodać skórkę pomarańczową, szparagi, wymieszać. Doprawić do smaku świeżo mielonym pieprzem i solą.



Nakładać farsz na naleśniki – rozłożyć naleśnika, na połowie ułożyć farsz, złożyć naleśnika na pół, a następnie na cztery.
Na patelni rozgrzać masło, układać naleśniki, smażyć z obu stron na rumiano.




zastawa z 





2 komentarze:

  1. ledwo się sezon skończył, a ja już tęknię. Jakoś się nie potrafię najeść tych szparagów na zapas :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bo szparagów nie da się zjeść na zapas :( aż chciałoby się zaśpiewać: Addio szparagi
      Addio ulubione
      Słoneczka zachodzące za mój letni stół
      Nadchodzą znów dni bez szparagów....
      Tęsknoty dojmującej i łzy przełkniętej wpół
      ;(

      Usuń