piątek, 16 czerwca 2017

Sałatka ze szparagów z pomarańczą



Zielone szparagi i pomarańcze, całkiem zgrany duet. Na pewno warto spróbować.
  • 250 g zielonych szparagów,
  • 3 - 4 pomarańcze,
  • 4-5 plasterków sera dojrzewającego koziego,
  • sok z limonki,
  • sól
Szparagi umyć, obrać. Odłamać końcówki, jeżeli są świeże nie trzeba ich obierać.


Pokroić w skos, w cienkie plasterki.
Z pomarańczy wyciąć filety, czyli wykroić cząstki bez błonek - dokładnie nożem ściąć skórkę z pomarańczy, ścinając całą białą błonkę (albedo),a następnie wycinać z pomiędzy błonek cząstki pomarańczy.
Ułożyć na talerzu pokrojone szparagi i cząstki pomarańczy, skropić sokiem z limonki, oprószyć solą. Na wierzchu ułożyć ser kozi.
Można posypać płatkami migdałów.


zastawa z 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz