środa, 14 marca 2012

Kokosowy łosoś w pomarańczach

może zacznę od łososia koksowego, przepisem na tego łososia wygrałam udział w warsztatach kuchni+ z Tomaszem Jakubiakiem




Łosoś
  • 60 dag filetów z łososia,
  • wiórki kokosowe,
  • skórka stara z limonki,
  • sok z limonki,
  • starty świeży imbir (1,5 łyżeczki),
  • limonka,
  • sól,
  • pieprz.
 Filety pokroić na 3 kawałki
Skórkę, sok, sól, pieprz i imbir wymieszać, mieszanką natrzeć rybę i odstawić na 2 godziny.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Rybę obtoczyć w wiórkach kokosowych,
ułożyć na blasze wyłożonej papierem, obok ułożyć kawałki limonki i piec około 20 minut .

Galaretka „malibu” z mango
  • 150 ml przecieru z mango,
  • 400 ml mleka kokosowego,
  • trawa cytrynowa,
  • 3 listki limonki,
  • 3 łyżki syropu kokosowego,
  • 50 ml rumu białego,
  • agar,
  • sól.
 Do przecieru z  mango dodać agar, zamieszać, doprowadzić do wrzenia, odstawić.
Mleko kokosowe gotować 10 minut z trawą cytrynową i listkami limonki. Wyjąć listki i trawkę, wlać syrop kokosowy, posolić, dodać agar, doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia , chwilę ostudzić dolać rum.
Miseczki wypłukać zimną wodą. Nalać masę kokosową, następnie mango i znowu kokosową. Odstawić do ostudzenia.

Sos pomarańczowy
  • Sok z dwóch pomarańczy,
  • 100 ml wina,
  • trawa cytrynowa,
  • łyżka cukru pudru z wanilią,
  • lecytyna.
 Do garnka wlać sok z pomarańczy, wino, dodać trawę cytrynową, gotować aż płyn zredukuje się o połowę.
Dodać cukier z wanilią, jeszcze chwilę  pogotować. Ostudzić.
Do schłodzonego sosu dodać lecytynę i ubijać do otrzymania pianki.

Ziemniaki tymiankowe
  • 3 duże obrane ziemniaki,
  • oliwa,
  • tymianek.
 Z ziemniaków wykroić krążki grubości około 0,5 cm, Natrzeć oliwą i tymiankiem, ułożyć na blasze wyłożonej papierem.
Piec 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

 Na talerzu ułożyć galaretkę „malibu” z mango. Ułożyć  krążki ziemniaków , na nich kawałek łososia. Na łososiu ułożyć piankę pomarańczową. Posypać wiórkami skórki pomarańczowej i limonki. Oprószyć płatkami kwiatu solnego.


4 komentarze:

  1. jadlam, co prawda bez tego bialego na wierzchu :) ale reszta byla baaaaardzo smakowita:)

    OdpowiedzUsuń
  2. a tak, ostatnio pianki pomarańczowej nie było.... :(

    OdpowiedzUsuń
  3. a co jak lecytyny nie ma?

    OdpowiedzUsuń
  4. zrobiłabym sos pomarańczowy

    OdpowiedzUsuń