piątek, 30 marca 2012

Pierogi z czekoladą z solą morską





  • 200 gram mąki,
  • około 70 ml bardzo ciepłej wody,
  • sól morska,
  • tabliczka czekolady gorzkiej z solą morską,
  • garść orzechów włoskich,
  • 2 łyżki masła.
Ciasto na pierogi robię bez jajek, według mnie jest delikatniejsze. Na stolnicę przesiewamy niecałe 200 gram mąki, dodajemy sól i bardzo ciepła wodę.  Wyrabiamy ciasto. Gotowe ciasto nie klei się do rąk, jest lśniące. Wyrobione ciasto na kwadrans odstawiamy pod przykryciem aby odpoczęło. 
Czekoladę dzielimy na kostki i każdą kostkę na pół. Na jednego pieroga bierzemy pół kostki czekolady. Na cieście kładziemy kawałki czekolady, zakrywamy ciastem i wycinamy pieroga. 
Pierogi wrzucamy do lekko osolonego wrzątku z łyżką oleju. W czasie gdy pierogi się gotują, prażymy  posiekane orzechy na patelni, dodajemy masło.
Ugotowane pierogi wyjmujemy na talerz i polewamy zasmażką.
Można posypać cukrem trzcinowym.
Smacznego


1 komentarz:

  1. w życiu nie jadłam, ale czyta się smacznie:))

    OdpowiedzUsuń