środa, 14 marca 2012

Tartinki malinowe z wariacją z wątróbek drobiowych z cebulą pomarańczową


Mus z wątróbki gęsiej
  • 0,5 kg wątróbek gęsich,
  • 6 łyżek masła klarowanego,
  • kilka listków szałwii,
  • 40 ml Brendy,
  • sól, 
  • pieprz.
Na patelni rozpuścić łyżkę masła klarowanego, dodać szałwię, wrzucić oczyszczoną wątróbkę gęsią. Smażyć, w środku powinna być lekko różowa, polać brandy, zapalić. Wątróbkę przełożyć do blendera, dodać pozostałe masło, zmiksować, doprawić solą i pieprzem.
Odstawić do lodówki. Z zastygniętego musu formujemy krążki wielkości 5 cm i grubości około 3 mm.

Galaretka malinowa
  • 300 gram malin, mogą być mrożone,
  • 50 ml wina białego (najlepiej takiego, które podamy do picia),
  • łyżeczka cukru waniliowego,
  • agar ( w proporcjach łyżeczka na 450 ml).
Maliny wrzucić do garnka, wlać wino. Gotować chwilę aż maliny zmiękną. Przetrzeć przez sito. Dodać cukier waniliowy. Zagotować, zestawić z ognia, dodać agar, dokładnie wymieszać, przelać do naczynia z płaskim dnem (15x25 cm). Odstawić w chłodne miejsce. Gdy zastygnie, wycinamy krążki wielkości 5 cm.

Pomarańczowa cebula
  • 2 cebule,
  • miąższ z jednej pomarańczy,
  • zmielone ziarna z jednego owocu kardamonu,
  • sól,
  • łyżeczka miodu.
Cebulę pokroić w półplasterki, poddusić na oliwie. Gdy będzie lekko szklista dodać pomarańczę i kardamon. Chwilę poddusić, posolić, dodać miód.

Wątróbka kurza
  • 200 gram wątróbki kurzej,
  • masło klarowane.
 Na patelni rozpuścić masło, wrzucić wątróbkę , smażyć.
 
Grzanki
 Pieczywo tostowe
 Z pieczywa tostowego wycinamy krążki wielkości 5 cm. Opiekamy w tosterze.

Na grzankach kładziemy galaretkę, na niej mus z gęsiej wątróbki, na to troszkę cebulki, następnie wątróbkę kurzą i na wierzch znowu cebulkę. Posypujemy płatkami  kwiatu solnego i dekorujemy wiórkami skórki pomarańczowej.



Do tartinek malinowych z wariacją z wątróbek drobiowych z cebulą pomarańczową Joasi polecam: Estella Moscatel, D.O. Walencja, Hiszpania. Ogólnie dostępne, cena około 22 zł.

Białe słodkie wino w kolorze soczystej gruszki. Na nosie eleganckie, intensywne kwiatowe aromaty z sekretnie zaznaczonymi cytrusowymi nutami. Na podniebieniu solidne, harmonijne z obfitością owocowej słodyczy. Malina, wątróbka drobiowa to, właśnie te elementy dania, które najlepiej smakują w połączeniu z słodkimi winami.
Smacznego!!!
Specjalista ds. wina Bernadeta Jarosz

P.S. Klasyczne połączenie z Foie Gras to zestawienie z słodkim winem: Sauternes.






3 komentarze:

  1. Jadłam, były przepyszne. Od samego widoku ślinka ciekła. Brawo Asia,jesteś mistrzynią kuchni Niech się inni od Ciebie uczą.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jestem Asiu pod wrażeniem, dzieło jak z restauracji z gwiazdką M.
    :)

    OdpowiedzUsuń