środa, 2 stycznia 2013

Chorizo z jarmużem i fasolą – zapiekanka



  • 700 gram surowego chorizo,
  • wino czerwone wytrawne- do marynaty
  • 200 gram fasoli białej,
  • 200 gram fasoli czerwonej,
  • 3 cebule,
  • 4 ząbki czosnku,
  • sól,
  • 100 ml czerwonego wina wytrawnego,
  • 500 gram jarmużu,
  • oliwa/olej do smażenia
Fasolę namoczyć w zimnej wodzie i odstawić na noc. Chorizo ponakłuwać wykałaczką, zalać winem przykryć i odstawić do lodówki na noc.  Następnego dnia ugotować fasolę w  wodzie w której się moczyła , w razie potrzeby dolać niewielką ilość gorącej wody. Najlepiej ugotować ją w jak najmniejszej ilości wody, tak aby nie wylewać smaku. Pod koniec gotowania posolić fasolę. Chorizo wyjąć z wina i podsmażyć na oliwie. Cebulę pokroić w piórka (przeciąć na pół a następnie w plasterki wzdłuż), poddusić na pozostałym tłuszczu po podsmażeniu kiełbasy, lekko posolić a następnie dodać posiekany lub zmiażdżony czosnek.
Jarmuż oczyścić, umyć, zblanszować w osolonej i ocukrzonej wodzie. Odsączyć.
Dno gęsiarki wysmarować olejem. Włożyć do niej chorizo, dodać jarmuż i przykryć duszoną cebulą. Wlać czerwone wino. Przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut.



Do chorizo z jarmużem i fasolą polecam Gran Familia, Rioja, Hiszpania. Ogólnie dostępne, cena około 25 zł.
Czerwone wytrawne wino o pięknej czerwonej błyszczącej barwie. Na nosie ujmuje delikatnymi owocowymi aromatami z odrobiną nut korzennych w bukiecie. Na podniebieniu apetyczne, subtelnie skoncentrowane z długim przyjemnym finiszem. Wino w połączeniu z daniem Joasi będzie idealnie komponować się z szczodrością potrawy. Kwasowość wina na odpowiednim poziomie będzie dodawać lekkości i subtelności potrawie.
Smacznego!!!
Specjalistka ds. wina Bernadeta Jarosz


P.S. Przyjęło się mówić, że jakie wino dodajesz do potrawy to takie powinno towarzyszyć później daniu na stole. Jednak do dań, które były przygotowywane z dodatkiem wina, możemy podawać inne wino pod warunkiem, że będzie podobne charakterem do wina, które zostało użyte do przygotowania potrawy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz