poniedziałek, 21 stycznia 2013

Gołąbki w kapuście pekińskiej




  • 600 gram mięsa indyka lub kurczaka,
  • 200 ml kaszy kuskus,
  • 500 ml bulionu drobiowego,
  • 2 cebule,
  • olej,
  • sól,
  • pieprz młotkowany z kolendrą,
  • ognista mieszanka przypraw,
  • kilka ziarenek pieprzu czarnego,
  • kilka ziarenek ziela angielskiego,
  • łyżeczka nasion kolendry,
  • 1 chilli,
  • duża kapusta pekińska.
Mięso indyka lub kurczaka (może być pierś, udziec…) umyć, osuszyć, zemleć. Cebulę pokroić w drobną kostkę, poddusić na oleju. Kuskus wymieszać z łyżką oleju a następnie zalać 200 ml gorącego bulionu, przykryć i odstawić na 5 minut.
Do mięsa dodać kuskus, cebulę, sól, ½ łyżeczki pieprzu z kolendrą, ½ łyżeczki ognistej mieszanki przypraw, dokładnie wymieszać.
Usunąć z kapusty uszkodzone liście, naciąć wokół głąba i zdejmować delikatnie kolejne liście, włożyć je do gotującej się wody na kilka minut ( 2-3), wyjąć, osączyć
Następnie należy ściąć grube nerwy, cały czas uważając aby nie uszkodzić liści.
Na liść kapusty kłaść trochę farszu, założyć brzegi do środka, zwinąć w rulon i ułożyć w gęsiarce końcem zwinięcia do dołu. Ułożyć tak wszystkie gołąbki, dodać pieprz ziarnisty, ziele angielskie i chilli, zalać pozostałym bulionem.
Gołąbki przykryć liśćmi kapusty. Przykryć pokrywką i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około godzinę.
Liście kapusty ułożone na dnie i na wierzchu chronią gołąbki przed przypaleniem.


2 komentarze: