czwartek, 10 stycznia 2013

liczi w szynce dojrzewającej



  • 100 gram szynki dojrzewającej,
  • owoce liczi,
  • 50 gram tartych migdałów,
  • 1 owoc granatu

Plasterki szynki pokroić wzdłuż na dwa lub trzy – zależy od wielkości plastrów – mają być szerokości owoców liczi.
Liczi obrać, wyjąć pestki. Na miejsce pestek włożyć tarte migdały. Wyjąc pestki z granatu, ułożyć na półmisku. Liczi zawinąć w paski szynki, ułożyć na pestkach granatu.



Do liczi w szynce dojrzewającej Joanny polecam Martini Prosecco, Extra Dry, D.O.C. Veneto, Włochy. Dostępne w Makro C&C, cena około 40 zł.

Klasyczne Prosecco. Nos świeży, aromatyczny z doskonale wyczuwalnymi aromatami brzoskwini i jabłek. Na podniebieniu orzeźwiające, z doskonale wtopioną kwasowością wina w słodycz owocu. Dzięki lekkości i świeżości, a także dzięki wyszukanemu smaku lekkiej słodyczy z odrobiną owocowej goryczki pochodzącego ze szczepu, wino będzie tworzyć idealną całość z daniem.
Smacznego!!!
Specjalistka ds. wina Bernadeta Jarosz


P.S. Jeżeli mówimy o stopniu słodyczy win typu Prosecco warto zapamiętać sposób określania ich wytrawności:
„Brut” – zawartość cukru do 12g/l,
„Extra Dry” – 12-17 g/l,
„Dry” 17-32 g/l.
W tym przypadku „Extra Dry” to nie Prosecco bardzo wytrawne, tylko najbardziej klasyczny typ wina Prosecco z delikatną słodyczą w smaku.

4 komentarze:

  1. a to Cui dopiero!
    liczi w innej, szałowej wersji :]

    OdpowiedzUsuń
  2. A zawsze w szynkę zawijałam melona. Nie wpadłam na taką odmianę :)

    OdpowiedzUsuń