sobota, 5 stycznia 2013

Menu na Trzech Króli


Tadeusz Pióro w swoim ostatnim artykule „Sposób na Trzech Króli” w miesięczniku Pani pisze o kuchni Trzech Króli. Cytując Tadeusza Pióro: 
Nie było rozpowszechnionego zwyczaju podawania konkretnych potraw, jak na Wigilię czy Wielkanoc, i nie było rodzinnych przyzwyczajeń – na przykład 6 stycznia zawsze dostawaliśmy krupnik, a potem królika w potrawce i szarlotkę. Święta bez kulinarnej tradycji, jak Święta Zmarłych czy Boże Ciało, aż się proszą, żeby ją wymyśleć(…). Co mogli jeść Trzej Królowie. Na podstawie Starego i Nowego Testamentu przypuszczam, że soczewicę, koźlinę, jagnięcinę, ryby, orzechy, i owoce, jak również rozmaite rodzaje pieczywa (…). Dzisiaj należy iść na kompromis i w jadłospisie połączyć potrawy tutejsze z tamtejszymi. Potrawy a nie produkty, czyli surowce, z których dania przyrządzimy. Dość u nas soczewicy, jagniąt, jabłek i orzechów, a nawet kóz, żeby odtworzyć domniemany posiłek Trzech Króli (…).” I oto MENU na Trzech Króli według Tadeusza Pióro:
- wędzony węgorz na burakach z orzechem i wytrawny riesling z Palatynu
- zupa z soczewicy
- gicz jagnięcia duszona w warzywach i lekkie i wino czerwone- valpolicella lub młode i proste pinot noir z Europy Środkowej lub Nowej Zelandii bądź któreś z win bazujących na szczepie gamay, z obrzeży Burgundii
- owoce z orzechami i miodem i miód pitny trójniak albo portugalski moscatel.”

Dla mnie menu na Trzech Króli to:

- żurek
- comber z królika
- jabłko

Smacznego!!!
Specjalistka ds. wina Bernadeta Jarosz

Tadeusz Pióro nic nie wspomina o polskiej kulinarnej tradycji na Trzech Króli, jednakże jest ona obecna w naszej historii w postaci słodkich bułeczek czy rogali z nadzieniem z sera lub z kapusty z grzybami.

Szczodrakami byli obdarowywani kolędnicy. Jest to bardzo stary zwyczaj i już często zapominany przez nasze pokolenie, jednak warto go może wspomnieć i zacząć kultywować, gdy zaczniemy wprowadzać nowe zwyczaje na Trzech Króli do naszej kuchni.

5 komentarzy:

  1. Świetny pomysł z tym odtworzeniem menu na Trzech Króli. Lubię tradycje.serdecznie pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. no proszę ile to się ciekawostek dowiedziałam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam,
    Dziękuję za komentarz. Miło mi. Serdecznie pozdrawiam, Bernadeta

    OdpowiedzUsuń
  4. Aż chce się świętować :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja słyszałam, że muszą być pierogi, obojętnie z czym. Co Wy na to?

    OdpowiedzUsuń