wtorek, 22 stycznia 2013

Łosoś i pstrąg z granatem na chrzanowej śmietance.


  • 500 ml śmietanki kremówki,
  • chrzan,
  • sok z cytryny,
  • cukier,
  • pełna łyżka żelatyny,
  • 3 owoce granatu,
  • 200 gram łososia wędzonego,
  • 200 gram pstrąga wędzonego,
  • ½ ogórka świeżego
Granaty ponagniatać, przekroić w poprzek na pół, „wycisnąć” pestki.
½ pestek odcedzić i osuszyć ręcznikiem papierowym.
Śmietanę zagotować, dodać chrzan, sok z cytryny i cukier. Nie podaję ilości ponieważ zależy to od chrzanu jaki użyjemy i od tego jaką moc chrzanu lubimy. To samo  z sokiem cytrynowym i cukrem – musimy doprawić tak aby nam smakowało. Przecedzić przez sito. Do miseczki wsypać żelatynę i wlać trochę podgrzanej masy śmietanowej, rozpuścić żelatynę a następnie dodać ją do pozostałej śmietany, dokładnie zamieszać. Do ostudzonej masy dodać osuszone pestki granatu – jeżeli ich nie osuszymy zabarwią śmietanę. Wylać śmietanę do opłukanej w zimnej wodzie foremki – ja użyłam foremki o wymiarach 20x26 cm.
Odstawić do zastygnięcia.
Ogórka obrać ze skórki, wyciąć pestki i pokroić  w cienkie paski – julien. Z galaretki śmietanowo chrzanowej z granatami wycinać odpowiednie kształty – kółka, kwadraty, prostokąty.
Układać je bezpośrednio na półmisku lub na grzankach, bułce, krakersach. Na galaretce kłaść kawałek ryby, następnie pestki granatu i ogórka.



3 komentarze: