czwartek, 17 stycznia 2013

Pierogi ruskie


Pierogi ruskie, z ziemniaków z serem. Nazwa pochodzi od Rusi Czerwonej (Galicji Wschodniej- północno zachodnia Ukraina i południowo wschodnia Polska) skąd się wywodzą. Ruskie nie od Rosji.
  • 750 gram ziemniaków,
  • 250 gram białego sera,
  • 2 cebule,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej,
  • 600 gram mąki pszennej,
  • 340 gram ciepłej wody
 Ziemniaki dokładnie umyć (nie obierać)  ugotować do miękkości. Odlać wodę i odparować. Lekko przestudzić i przepuścić przez praskę do ziemniaków. Ser zemleć. Cebulę posiekać i poddusić na oleju.
Ziemniaki, ser i cebule wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, wymieszać i wlać około 170 ml ciepłej wody. Zagnieść. Ciasto nie powinno być twarde. Przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut aby odpoczęło. Ciasto wałkować. Układać na nim niewielkie porcje masy ziemniaczano-serowej, przykrywać kawałkiem ciasta i wycinać pierogi (każdy oczywiście robi i lepi pierogi tak jak lubi). Wrzucać do wrzącej osolonej wody z odrobiną oleju, zamieszać, przykryć pokrywką. Gdy pierogi się zagotują należy je wyjmować.
Podawać z wody lub podsmażone.



7 komentarzy: