wtorek, 15 stycznia 2013

Polędwiczka wieprzowa z serem z pleśnią niebieską i puree z bobu - II



Przepis wymyślony w kilka chwil na potrzeby finału "Kuchennych Zmagań".
  • 150 gram sera z niebieską pleśnią,
  • mały pęczek natki pietruszki,
  • ząbek czosnku,
  • chilli,
  • pieprz mielony,
  • sól,
  • olej do smażenia.
Polędwiczkę oczyścić z błon, umyć osuszyć ręcznikiem papierowym. Rozciąć wzdłuż na wysokości 1/3 nie docinając do końca i z drugiej strony również na wysokości 1/3 naciąć wzdłuż nie docinając do końca, rozłożyć. Powinniśmy otrzymać prostokątny płat mięsa. Lekko go rozbić. 100 gram sera, natkę, czosnek, pieprz, chilli zmiksować na jednolitą masę. Pozostałe 50 gram sera pociąć w słupki. Mięso posmarować masą, ułożyć wzdłuż dłuższego brzegu słupki sera, zwinąć i spiąć wykałaczkami lub obwiązać sznurkiem. Posypać solą i pieprzem. Podsmażyć na oleju na złoty kolor, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 18 minut.
 
Puree z bobu:
  • 100 gram bobu,
  • 2 ziemniaki,
  • pół ząbka czosnku,
  • chilli,
  • sól,
  • pieprz,
  • łyżka masła.
Bób ugotować we wrzącej osolonej wodzie. Odcedzić, nie obierać, zmiksować z czosnkiem. Kartofle ugotować (można w skórce) w osolonej wodzie, przetrzeć przez sito. Wymieszać z bobem, doprawić solą, pieprzem, chilli. Podgrzać podsmażając na maśle.
 
Tagliatelle z marchewki i cukinii
  • nieduża cukinia,
  • 2 średnie marchewki,
  • masło,
  • oliwa,
  • imbir mielony,
  • łyżka sosu sojowego,
  • 20 ml wina białego wytrawnego,
  • cukier trzcinowy.
Cukinię i marchewkę pokroić obieraczką do warzyw w cienkie plasterki a następnie w wąskie jednakowej szerokości paski – część z pestkami wyrzucamy. Zblanszować w osolonej wodzie, każde warzywo oddzielnie.
Marchewkę posypać imbirem. Na patelni położyć pół łyżki masła, rozpuścić, włożyć marchewkę wlać wino, dodać cukier i chwilkę podsmażyć/poddusić. Marchewkę zdjąć z patelni.
Następnie na patelnię wlać łyżkę oliwy, włożyć cukinię, wlać olej sojowy. Chwilę podsmażyć.


5 komentarzy:

  1. świetna propozycja!:) serek pleśniowy jako dodatek bardzo do mnie przemawia:)

    OdpowiedzUsuń
  2. dziękuję, zdążyłaś przed zakupami :)) miały być polędwiczki, będą polędwiczki z serem!

    OdpowiedzUsuń