piątek, 11 stycznia 2013

Pomidory faszerowane anchois




  • 8 pomidorów gałązkowych lub 25-30 koktajlowych,
  • 3 jajka ugotowane na twardo,
  • 80 gram anchois,
  • 2 łyżki majonezu
Pomidory umyć, osuszyć, ściąć wierzch. Wydrążyć pestki. Sprawdzić czy stoją, jeżeli nie to trochę ściąć spody.
Anchois posiekać, jajka pokroić w drobną kostkę. Wymieszać z majonezem. Napełnić pomidory farszem.



Do pomidorów faszerowanych anchois Joanny polecam Les Mésillons 2011, AOC Tavel, Francja. Dostępne w Makro C&C, cena około 40 zł.

Najlepsze vino rosé na świecie to francuski różowy Tavel. Wino
charakteryzuje się intensywną różową barwą. Na nosie dominują czyste mineralne aromaty. Na podniebieniu skoncentrowane, esencjonalne o długim, owocowym zakończeniu. Tavel to ten typ wina, który bardzo rzadko kłóci się z potrawami, zawsze znajduje wspólny język z potrawą na talerzu o pełnym wyraźnym, intensywnym smaków. A zestawienie pomidora i anchois to wymarzony towarzysz dla Tavela.
Smacznego!!!
Specjalistka ds. wina Bernadeta Jarosz


P.S. Gdy mamy dobrać wino do świeżych pomidorów, wybierajmy wina różowe, których kwasowość doskonale będzie współgrać z charakterem pomidora.

1 komentarz: