piątek, 23 sierpnia 2013

Ciasto z borówkami amerykańskimi / jagodami




Ciasto z borówkami - pracochłonne, ale nie za bardzo. Smak i wygląd na pewno wynagrodzą czas poświęcony na przygotowanie ciasta z borówkami i kremem owocowym.
  • Ciasto kruche:
  • 125 gram mąki,
  • 70 gram cukru,
  • 1 jajko,
  • 70 gram zimnego masła,
  •  
  • Ciasto czekoladowe:
  • 5 żółtek,
  • 5 łyżek zimnej wody,
  • 5 białek,
  • 130 gram mąki,
  • 40-50 gram kakao,
  • cukier do posypania,
  •  
  • Krem/galaretka
  • 600 gram borówek amerykańskich lub jagód,
  • 8 łyżek wody,
  • 80 gram cukru,
  • sok z ½ cytryny,
  • 40 ml cassisu,
  • 30 ml likieru malinowego,
  • 9 blatów żelatyny lub 2 opakowania żelatyny deserowej,
  • 500 ml śmietany kremówki,
  • 1-2 łyżki cukru pudru
  •  
  • Bita śmietana:
  • 500 ml śmietany kremówki,
  • 1-2 łyżki cukru pudru,
  • 2 opakowania śmietan –fix,
  • 200 gram borówek 

Ciasto kruche: Mąkę, pokrojone masło, cukier, jajko włożyć do miksera, szybko zmiksować. Przełożyć na blat lub do miski – zlepić ciasto w kulę, zawinąć w ściereczkę i włożyć do lodówki na 30 minut. Tortownicę o średnicy 25-26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować ( ja małym wałkiem do pizzy rozwałkowują ciasto w tortownicy), ułożyć na dnie tortownicy, ponakłuwać widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 - 20 minut. Upieczone ciasto odstawić do ostygnięcia.
Ciasto czekoladowe: Żółtka ubić z wodą, dodając 2/3 cukru. Białka ubić na sztywną pianę dodając pod koniec ubijania szczyptę soli. Na żółtka wysypać pozostały cukier, mąkę, kakao i delikatnie wymieszać z ubitymi żółtkami.
Wyłożyć ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni 10-12 minut.
Ściereczkę kuchenną posypać cukrem pudrem i wyłożyć na nią ciasto, zwinąć wzdłuż dłuższego boku.
Krem/galaretka
Owoce zagotować z cukrem, sokiem cytrynowym i 8 łyżkami wody.
Blaty żelatyny namoczyć w zimnej wodzie. Zlać do miseczki płyn wytworzony podczas gotowania owoców i dodać do niego odciśniętą żelatynę w blatach lub rozpuścić w nim żelatynę deserową. Śmietanę ubić ( ale nie może być ubita na sztywno)z cukrem i dodać do płyn z żelatyną i ubić uważając aby nie przebić śmietany.
Do owoców dodać cassis i likier malinowy, wymieszać. Dodać do śmietany i delikatnie wymieszać, odstawić aby krem zaczął gęstnieć.




Ciasto kruche ułożyć na paterze lub płaskim talerzu i ścisnąć obręczą do tortów lub włożyć do tortownicy. Ciasto czekoladowe rozwinąć, rozsmarować na nim tężejący krem. 




Ciasto pokroić w paski o szerokości 4 cm. Ustawiać paski ciasta z kremem na cieście kruchym. Następnie ciasto odstawić do lodówki na 2 -3 godziny.



Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i śmietan-fixem. Śmietanę podzielić na dwie części. 



Jedną posmarować całe ciasto. 



Drugą częścią śmietany i borówkami udekorować ciasto.




2 komentarze: