wtorek, 13 sierpnia 2013

Ciasto z borówkami




  • biszkopt:
  • 6 jajek,
  • 190 gram wiórków kokosowych,
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • 180 gram cukru pudru,
  • 30 gram mąki ziemniaczanej,
  • sól
  • krem:
  • 600 gram borówek amerykańskich,
  • 300 ml śmietany,
  • 500 gram serka mascarpone,
  • 4 łyżki cukru pudru,
  • żelatyna na 1 litr płynu,
  • przybranie:
  • 300 ml śmietany kremówki,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 200 gram borówek amerykańskich
Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę, pod koniec ucierania dodać sok cytrynowy.  Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać szczyptę soli – zawsze pod koniec ubijania białek dodaję szczyptę soli.
Białka wyłożyć na żółtka, na nie wysypać wiórki kokosowe i mąkę ziemniaczaną, delikatnie ale dokładnie wymieszać.
Przełożyć do tortownicy ( średnica 25 cm, ale może być mniejsza) wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką. Piec w temperaturze 180 stopni około 20 - 25 minut. Po upieczeniu biszkopt wyjąć z tortownicy i odstawić na kratce do ostudzenia.
Borówki zmiksować. Śmietanę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Należy uważać, aby nie przebić śmietany gdyż otrzymamy masło :(
Serek mascarpone delikatnie rozmieszać, dodać do niego borówki i dokładnie wymieszać. Żelatynę rozpuścić w 3 łyżkach gorącej wody, gdy będzie dobrze rozpuszczona dodać do niej łyżkę bitej śmietany, zamieszać, następnie drugą i też wymieszać i dopiero dodać do pozostałej śmietany, delikatnie wymieszać i dodać do serka z borówkami. Dokładnie i delikatnie wymieszać. Całość wymieszać z 250 gramami pozostałych borówek.
Biszkopt przyciąć wokół – wyrównać brzegi, ściąć wierzch i przekroić na dwa placki.


Spód ułożyć na paterze lub płaskim talerzu, ścisnąć obręczą do tortów. Wyłożyć na biszkopt masę, na niej ułożyć drugi placek i docisnąć, wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny. Można biszkopt nasączyć, najlepiej likierem kokosowym wymieszanym z zieloną herbatą.
Ubić śmietanę dodając do niej cukier. Ciasto wyjąć z lodówki, zdjąć obręcz. Ciasto udekorować śmietaną i borówkami.

3 komentarze:

  1. Jedną z rozlicznych zalet Twoich ciast również tych z kremami, jest to, że nie są przesłodzone:)

    OdpowiedzUsuń