poniedziałek, 12 sierpnia 2013

Cukinia z mozzarellą



  • 4 cukinie- każda po około 200 – 250 gram,
  • 1 cebula,
  • 2-3 pomidory,
  • 400 gram mozzarelli,
  • sól,
  • szczypta soli,
  • płatki chilli,
  • garść listków bazylii,
  • oliwa lub olej do smażenia
Ja użyłam okrągłe cukinie ale można również użyć podłużne.
Cukinie umyć, ściąć wierzchy, wydrążyć uważając, aby nie uszkodzić skórki, w razie potrzeby ściąć lekko spód, aby mogły stać - to będą nasze jadalne miseczki. Włożyć je do wrzącej, lekko osolonej wody i gotować 2 minuty od zagotowania. Wyjąć, ostudzić.
Cebulę pokroić w półplasterki. Pomidory obrać, przekroić na cztery, wyjąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Miąższ cukinii pokroić w kostkę, pestki wyrzucić.
Na rozgrzany tłuszcz wrzucić cebulę, dodać sól i cukier , podsmażyć około 2-3 minut, dodać cukinię, podsmażyć około 2 minut i dodać pomidory i płatki chilli do smaku – ja dodałam ½ łyżeczki. Dusić około 3-4 minut. Mozzarellę pokroić w kostkę, włożyć do miski, dodać do niej cebulę z pomidorami oraz posiekaną bazylię, wymieszać.
Cukinie wypełnić farszem, ustawić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10-15 minut.


1 komentarz: