niedziela, 11 sierpnia 2013

Mirabelki w occie



Mirabelki w occie - mała odmiana, może czasem warto odpocząć od gruszek i śliwek w occie.
  • Mirabelki,
  • Przyprawy na słoik 0,7 litra:
  • 4 – 5 goździków,
  • 1 ziarenko ( nie torebka) kardamonu,
  • kawałek cynamonu – 3 cm,
  • szczypta płatków chilli,
  • zalewa:
  • 800 ml wody,
  • 800 gram cukru,
  • 125 ml octu 10%,
  • szczypta soli

Mirabelki umyć, osuszyć ułożyć w wyparzonych słoikach. Do słoików wrzucić przyprawy. Zagotować pod przykryciem wodę z cukrem i szczyptą soli. Wlać ocet i znowu zagotować pod przykryciem.
Do słoików z mirabelkami wlać gorącą zalewę, słoiki zamknąć i pasteryzować 20 minut. Wyjąć z wody i odwrócić do góry dnem.

2 komentarze:

  1. Dla mnie to rzeczywiście odmiana. Nigdy nie jadłam mirabelek w occie a mogą być świetne do wędlin. Muszę spróbować.Serdecznie pozdrawiam.
    http://balakier-style.pl/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W tym roku robiłam pierwszy raz i muszę przyznać, że udały się :) Jedliśmy dzisiaj na śniadanie do pieczonego schabu na zimno, pycha :)

      Usuń