środa, 7 sierpnia 2013

Pasztet z wątróbki drobiowej – kaczej




Pâté z kaczej wątróbki
  • 1 kg kaczej wątróbki,
  • 100 ml sherry,
  • łyżka posiekanych ziół – tymianek, rozmaryn
  • 50 ml brandy,
  • 200 gram masła,
  • masło do smażenia,
  • sól,
  • pieprz,

Wątróbkę oczyścić z błon, umyć i osuszyć. Na rozgrzanej patelni rozpuścić masło, wrzucić wątróbkę i usmażyć ją. Należy uważać aby wątróbki nie przesmażyć, ma być lekko różowa w środku. Dodać zioła, wlać sherry, zamieszać i dusić minutę. Wątróbkę przełożyć do miski, sos zostawić na patelni i redukować dopóki nie zgęstnieje. Zagęszczony sos wlać do wątróbki, dodać miękkie masło, brandy i zmiksować. Doprawić solą i pieprzem. Jeszcze raz zmiksować. Następnie przetrzeć przez sito, przełożyć do miski, kamionki… i odstawić do lodówki. 


Dobrze jest na wierzch pasztetu wylać galaretkę z porzeczki, żurawin…
Ja zrobiłam galaretkę z czerwonej porzeczki. Owoce zmiksować, przetrzeć przez sito, dodać odpowiednią ilość żelatyny rozpuszczoną w niewielkiej ilości gorącej wody i wylać na pasztet.
Robiąc galaretkę najpierw rozpuszczamy żelatynę w gorącej wodzie a następnie do żelatyny dodajemy łyżkę, dwie zmiksowanych owoców i dopiero mieszamy z resztą owoców.
Nadmiar galaretki wylać na płaskie naczynie i podawać pokrojone w kostkę. Ja zużyłam 750 gram czerwonej porzeczki.
 


2 komentarze: