niedziela, 4 sierpnia 2013

"Sajgonki" z fasolą szparagową i cukinią



  • Papier ryżowy do smażenia,
  • 100 gram makaronu ryżowego cienkiego,
  • 200 gram fasolki szparagowej – po 100 gram zielonej i żółtej,
  • 200 gram marchewki,
  • 3 młode cebule czerwone,
  • sól,
  • cukier,
  • sos ostrygowy,
  • cynamon,
  • płatki chili,
  • pieprz z kolendrą,
  • łyżka siekanych świeżych ziół – tymianek, rozmaryn curry,
  • olej arachidowy,
  • olej do głębokiego smażenia,


Makaron zalać gorącą wodą, osolić i doprowadzić do wrzenia, odcedzić. Na rozgrzaną patelnię wlać olej, wrzucić zioła, dodać makaron, sos ostrygowy. Wszystko razem wymieszać, przetrzymać na patelni około 1 minuty.
Obraną marchewką pokroić w słupki i podsmażyć na oleju z dodatkiem szczypty cynamonu.
Obraną fasolkę ugotować al dente w osolonej i ocukrzonej wodzie, a następnie podsmażyć.
Cukinie (użyłam małe cukinie) przekroić wzdłuż na ósemki, podsmażyć na oleju dodając ½ łyżeczki płatków chilli i sól.
Cebule pokroić w piórka ( wzdłuż na pół i potem wzdłuż – półplasterki kroi się w poprzek). Poddusić dodając szczyptę cukru i soli. Doprawić pieprzem z kolendrą.


Papier ryżowy namoczyć w wodzie ( zanurzyć na chwilę w wodzie). Ułożyć na nim trochę makaronu, cebuli, fasolki, marchewki i cukinii. Zawinąć boki i zwinąć ruloniki. Namoczyć drugi papier, ułożyć na nim rulonik i zawinąć. Zawijam dwa razy gdyż tak jest łatwiej smażyć. Przy jednokrotnym zawinięciu czasem pękają podczas smażenia.
Smażyć w głębokim oleju.
Podawać z sosem słodko kwaśnym.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz