czwartek, 8 sierpnia 2013

Twarożek z ogórkiem, czosnkiem i miętą


Twarożek jest idealnym rozwiązaniem na śniadanie. Może być z
owocami, rzodkiewką, ogórkiem. Ale dobrze jest dodać do niego
trochę świeżych ziół, przecież sezon w pełni. Dodatek czosnku
sprawi, że jest mniej deserowy, a bardziej konkretny i panowie
chętniej przystaną na taką formę śniadania. A i soli użyjemy
znacznie mniej.

Ogórki dokładnie umyć, nie obierać, zetrzeć na tarce o grubych
otworach, posolić i odstawić na parę minut. W tym czasie rozgnieść
czosnek, posiekać niezbyt drobno szczypior i miętę. Ser rozgnieść.
Z ogórków wylać wytworzony płyn, wymieszać z czosnkiem, dodać
do sera. Dokładnie wymieszać, dodać szczypior i miętę, delikatnie
wymieszać.


  • 400 g sera białego półtłustego,
  • 4 - 5 ogórków gruntowych,
  • kilka listków mięty,
  • 1 ząbek czosnku,
  • szczypior z jednej dymki,
  • sól

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz