czwartek, 13 sierpnia 2015

Babeczki migdałowe

  • 2 opakowania ciasta francuskiego,
  • 220 g migdałów bez skórki,
  • 100 g cukru pudru,
  • skórka otarta z 1 cytryny,
  • 1 białko,
  • 2 jajka,

Oczywiście można zrobić ciasto francuskie, ale można skorzystać z gotowego. Ja często korzystam z gotowego, a dlaczego?
Czas, czas, czas...
Ważne, aby ciasto było z masłem!
Migdały zmiksować, dodać białko, cukier i skórkę cytrynową, zmiksować razem. Następnie dodać jajka i dokładnie wymieszać. Otrzymamy płynną masę.
Ciasto rozwałkować, wyłożyć metalowe foremki do babeczek lub muffinek ciastem. Z ciasta wyciąć koła, o średnicy nieco większej niż średnica babeczek – będą to przykrycia babeczek.
Do wyłożonych ciastem babeczek wlać masę migdałową, przykryć przykrywką z ciasta, dokładnie zlepić brzegi.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 35 minut.


Z tej porcji otrzymamy około 24-26 babeczek.


2 komentarze: