niedziela, 30 sierpnia 2015

Babeczki waniliowe

  • ciasto:
  • 200 g mąki krupczatki,
  • 100 g masła,
  • 3 żółtka,
  • 70 g cukru pudru,
  • skórka otarta z jednej cytryny,
  • szczypta soli,
  • masło do smarowania foremek
  • krem:
  • 250 ml śmietany kremówki UHT,
  • 120 ml mleka,
  • laska wanilii,
  • 3 żółtka,
  • 80 g cukru,
  • 15 g mąki ziemniaczanej,
Mąkę, pokrojone masło, cukier, żółtka i skórkę włożyć do miksera, szybko zmiksować. Przełożyć na blat lub do miski – zlepić ciasto w płaską kostkę, zawinąć w ściereczkę i włożyć do lodówki na 60 minut. (Ciasto można przygotować ręcznie: posiekać mąkę z masłem, cukrem i solą, następnie do ciasta dodać śmietanę, żółtka i zagniatać do uzyskania jednolitej masy. Ciasto należy zagniatać szybko, gdyż nie lubi długiego ogrzewania).
Przygotować krem:
Wanilię przekroić wzdłuż, wycisnąć nasiona, całość dodać do mleka i śmietany, zagotować, odstawić na 10 minut. Przecedzić.
Żółtka ubić z cukrem, następnie dodać mąkę ziemniaczaną i ubijając wlewać gorącą śmietanę. Następnie całość przelać do garnka i mieszając zagęścić na ogniu do konsystencji gęstej śmietany. Odstawić do ostudzenia.
Metalowe foremki do babeczek wysmarować masłem.
Ciasto rozwałkować (grubość około 3mm), wyłożyć nim foremki do babeczek. Z ciasta wyciąć koła, o średnicy nieco większej niż średnica babeczek – będą to przykrycia babeczek.
Do wyłożonych ciastem babeczek włożyć krem, przykryć przykrywką z ciasta, dokładnie zlepić brzegi, odcinając nadmiar ciasta.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut, aż uzyskają jasno złoty kolor.
Po upieczeniu babeczki wyjąć i odwrócić w foremkach do góry dnem. Gdy lekko przestygną zdjąć foremki z babeczek.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz