czwartek, 13 sierpnia 2015

Halibut smażony z pomarańczą

  • 2 filety halibuta ze skórą,
  • 1 pomarańcza,
  • pieprz,
  • sól,
  • oliwa,
  • masło,
Zdjąć skórę z filetów i dokładnie ją oczyścić. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 70 stopni na około 20 minut. Następnie zwiększyć temperaturę do 150 stopni i... i pilnować aby się nie spaliła a była chrupka – ja piekłam jeszcze 10 minut.
Skórkę pomarańczy zetrzeć na drobnej tarce. Sok z pomarańczy wycisnąć.
Filety oprószyć pieprzem, posypać skórką cytrynową i odstawić na 15 minut.
Na rozgrzanej patelni położyć papier do pieczenia, na niego wlać 2 łyżki oliwy, dodać 2-3 łyżki masła, położyć rybę i smażyć z jednej strony aż spód ładnie się zrumieni, odwrócić na drugą stronę, wlać sok z pomarańczy i smażyć około 5 minut. Łącznie smażymy rybę około 12 - 15 minut. Zależy to od grubości ryby.
Rybę przełożyć na talerz i trzymać w cieple, sos przecedzić, zagotować, doprawić solą. Dodać dwie łyżki zimnego masła, dokładnie wymieszać. Zestawić z ognia.
Przed podaniem rybę oprószyć solą, nie solić przed smażeniem.
Podałam z fasolką szparagową.



zastawa z

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz