poniedziałek, 17 sierpnia 2015

Kapusta włoska z wędzonymi żeberkami

  • kapusta włoska – około 1 kg,
  • 1 kg wędzonych żeberek*,
  • 2 liście laurowe,
  • cebula,
  • ząbek czosnku,
  • ziele angielskie,
  • pieprz czarny ziarnisty,
  • sól
Żeberka podzielić na porcje, włożyć do garnka, dodać czosnek, pokrojoną w ćwiartki cebulę, przyprawy i gotować pod przykryciem do miękkości. Wody nie należy dodawać dużo, ponieważ mamy otrzymać sos a nie zupę. Zawsze lepiej dolać trochę wody w trakcie gotowania niż długo wygotowywać.

Kapustę obrać z wierzchnich, brzydkich liści, pokroić na ćwiartki, włożyć do wrzącej, lekko osolonej wody i gotować 10 -15 minut.
Kapustę wyjąć z wody i odsączyć, odciąć głąb. Do garnka włożyć ugotowane żeberka, kapustę i wlać przecedzony i przetarty sos z gotowania żeberek.


* żeberka oczywiście powinny być prawdziwie wędzone a nie malowane...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz