środa, 5 sierpnia 2015

Ogórki z curry

  • 2 - 3 kg ogórków,
  • 2-3 cebule,
  • gorczyca,

  • zalewa:
  • 1 l wody,
  • 1,5 szklanki octu 10%,
  • 3 szklanki cukru,
  • 1 przyprawa curry 20 g,
  • 1,5 łyżeczki soli
Ogórki dokładnie umyć.
Składniki zalewy zagotować.
Do umytych, wyparzonych słoików (900 ml) włożyć ogórki (ogórków nie obierać)- całe lub dowolnie pokrojone (zależy od wielkości: wzdłuż na pół, na ćwiartki lub w grube plastry), 4-5 plastrów cebuli, 1/2 łyżeczki ziaren gorczycy.
Gorącą zalewą zalać ogórki, słoiki zamknąć, pasteryzować 5 minut (czas liczymy od zagotowania).
Przepis od mojej Siostry, troszkę zmodyfikowany :)

2 komentarze:

  1. mmm ogórki z curry w zeszłym roku robiła moja mamusia i w tym roku podobno tez je poczyniła - pyszne są!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) a czy z liśćmi selera? bo ja z nich zrezygnowałam

      Usuń