poniedziałek, 31 sierpnia 2015

Papryka faszerowana

  • 2 papryki,
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 100 – 150 g bekonu lub boczku wędzonego,
  • 2 pomidory,
  • 4 pełne łyżki kaszy kuskus,
  • tłuszcz do posmarowania papryki

Cebulę pokroić w kostkę. Czosnek posiekać.
Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę, pokroić w niezbyt drobną kostkę.
Bekon pokroić w niewielką kostkę, podsmażyć (w rondlu z grubym dnem) wytapiając tłuszcz. Jeżeli użyjemy bekon, może wytopić się zbyt mało tłuszczu, wówczas należy dodać olej, tłuszcz gęsi lub oliwę.
Do bekonu/boczku dodać cebulę i czosnek, poddusić. Następnie dodać pomidory, dusić razem około 1 minuty. Zdjąć z ognia.
Dodać kuskus, wymieszać, i zalać gotującą się wodą na pół centymetra powyżej poziomu kaszy.
Przykryć i odstawić.


Papryki umyć, odciąć wierzch z ogonkiem (zachować), wyjąć pestki.
Wypełnić papryki farszem, przykryć zachowanymi wierzchami z ogonkami.
Posmarować każdą paprykę oliwą lub olejem.
Tak przygotowana paprykę można grillować pod przykryciem lub wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 30 minut.
Ja swoją przygotowałam na grillu.
Grillowałam na grillu COBB.


Koc piknikowy z oferty Lidl.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz