poniedziałek, 10 sierpnia 2015

Piknikowe bułeczki z mozzarellą

  • 2 kajzerki,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 kulka mozzarelli (125 g),
  • 2 czubate łyżeczki pesto,
  • 4 połówki suszonych pomidorów,
  • 1 łyżka oliwy z bazylią,
  • 1 łyżka oliwy z chili,
  • 3 łyżeczki kaparów,
Bułeczki idealne na piknik, śniadanie, czy do pracy. Można je przygotować wieczorem, a rano tylko spakować i w drogę :)
Z bułek ściąć wierzchy i wyjąć miąższ nie uszkadzając skórki. Połowę miąższu wraz z pesto, suszonymi pomidorami, kaparami, oliwą zmiksować. (Reszty miąższu nie wyrzucać tylko wysuszyć, przyda się do kotletów mielonych, pasztetu….)
Paprykę opalić na gazie, włożyć do torebki (zaparzy się i łatwiej będzie zdjąć skórkę) i odstawić na 5 minut. Następnie obrać ją ze skórki i wyjąć pestki.
Mozzarellę pokroić w poprzek na 4 plastry.
Wnętrze bułki wysmarować 1/4 masy, ułożyć 1/4 pokrojonej papryki, na tym plastrem mozzarelli, 1/4 papryki, plaster mozzarelli, posmarować 1/4 masy i przykryć wierzchem bułki. Bułkę zawinąć mocno folią.
Włożyć do lodówki do zastygnięcia.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz