piątek, 2 grudnia 2016

Gicz jagnięca duszona


Gicz/goleń składa się z wielu mięśni, jest bardzo soczysta i kleista.
Świetnie nadaje się do gotowania i duszenia.
  • 2 jagnięce gicze,
  • oliwa do smażenia,
  • 2 cebule,
  • 3 – 4 ząbki czosnku,
  • 8 filecików anchois,
  • 100 ml białego wytrawnego wina,
  • 2-3 gałązki rozmarynu,
  • 100 ml bulionu (u mnie bulion z muli),
  • 200 ml wody,
  • kasza:
  • 500 ml kaszy pęczak,
  • 1 cebula,
  • 3 łyżki kaparów,
  • 750 ml wody,
Goleń jagnięcą podzielić w poprzek na pół (przeciąć, przerąbać kość na pół), wyjąć szpik. Szpik, anchois i czosnek posiekać.
Cebule pokroić w półplasterki.
Do garnka z grubym dnem wlać 4 łyżki oliwy, podsmażyć na niej cebulę, dodać czosnek, anchois i szpik. Mieszając przesmażyć. Włożyć mięso i smażyć aż się zrumieni z obu stron. Wlać wino, dokładnie zamieszać, gotować aż płyn odparuje
Następnie wlać bulion, wodę i gotować pod przykryciem, do miękkości. Doprawić do smaku solą.
Kasza: cebulę pokroić w kostkę. Do garnka z grubym dnem wlać 4 łyżki oliwy, wrzucić cebulę i przesmażyć. Wsypać kaszę, przesmażyć, wlać wodę. Dodać pokrojone kapary, przykryć. Gotować na dużym ogniu, aż woda się zagotuje. Następnie zmniejszyć ogień i gotować około 15 minut, aż kasza wchłonie cały płyn.


Jagnięcinę podałam z kaszą.


zastawa z 

2 komentarze:

  1. Bardzo smakowicie wygląda to danie. Na pewno wypróbuje. Dziękuje za przepis i pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo dziękuję za miłe słowa :) polecam i serdecznie pozdrawiam :)

      Usuń