niedziela, 4 grudnia 2016

Indyk pieczony w całości


Pieczenie indyka nie jest trudne. Wbrew panującym przesądom pierś indyka nie musi być sucha. Ostatnio usłyszałam, że pierś indyka zwyczajowo jest sucha... chyba, że taka jest jej uroda (cały czas myślę o indyku pieczonym w całości). Pierś indyka może być, a raczej musi być! delikatna i soczysta.
Nie potrzeba żadnych czarów nad indykiem odprawiać. Wystarczy upiec według przepis na pieczonego indyka.
  • Indyk
  • solanka:
  • na litr wody 2 łyżki soli
  • masło do szprycowania:
  • 200 g masła,
  • 6-8 goździków,
  • mieszanka ziół:
  • 1 łyżka goździków,
  • 1 łyżeczka ziela angielskiego,
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego,
  • sól,
  • 100 g miękkiego masła
  • 4-5 jabłek (u mnie szara reneta)
Indyka oczyścić, usunąć resztki piór, obciąć kuper (ja go wyrzucam), skrzydła i szyję – można z nich ugotować krupnik http://krolestwogarow.blogspot.com/2012/09/krupnik.html.
Włożyć indyka do, odpowiedniej wielkości naczynia (garnek, kamionka...) i zalać solanką tak, aby cały indyk był przykryty. Odstawić w chłodne miejsce na 24- 48 godzin.
Wyjąć z solanki, osuszyć.


Wyjąć z nóg ścięgna – trochę czasu zmarnujemy, ale potem będzie śmiało można jeść udka, które będą delikatne i nie będą przeszkadzały twarde ścięgna. 


W każdym udku powinno być 9 ścięgien.
O wyjmowaniu ścięgien z nóg indyka, pisała Maria Disslowa w "Jak gotować" z 1930 roku:"Indykowi przed pieczeniem wyciągnąć ścięgna z udek. ...wyjdą wszystkie ścięgna, które po upieczeniu bardzo są twarde, niewyjęte obniżają wartość tej części mięsa".
Mocno naciskając od góry - złamać mostek.
Masło zagotować w garnuszku razem z goździkami.
Ciepłym masłem szprycować (przy użyciu strzykawki z igłą) pierś indyka. Strzykawkę wbijamy od góry, pionowo w dół, wówczas masło nam nie wypłynie z piersi podczas pieczenia, a indyk będzie wspaniale soczysty.
Goździki, pieprz i ziele angielskie zemleć, wymieszać z łyżką soli.
3/4 mieszanki przypraw natrzeć indyka z wierzchu i od środka.
Pozostałą 1/4 przypraw wymieszać z miękkim masłem.
Podważyć dłonią skórę indyka na piersi i włożyć pod nią masło wymieszane z przyprawami. Rozmasować, aby nie było grudek, a masło pokrywało równo całą pierś.
Jabłka obrać, przeciąć na 4, wyjąć gniazda nasienne. Włożyć jabłka do środka indyka.
Indyka z wierzchu posmarować resztą masła do szprycowania.
Końcówki nóg owinąć folią.


Nogi związać.


Ułożyć indyka na ruszcie ułożonym na blasze do pieczenia (blacha wyłożona papierem do pieczenia).
W pierś wbić termometr.
Wstawić indyka do piekarnika nagrzanego do 120 -130 stopni.
Piec, aż termometr wskaże 71 stopni. Długość pieczenia zależy od wilk ości indyka.
W trakcie pieczenia polać kilka razy wytworzonym sosem.
Pierwszy raz polać po godzinie.


Ja swojego indyka piekłam niecałe 3 godziny.


Upieczonego indyka wyjąć z piekarnika i odstawić na 15 minut, aby odpoczął.






2 komentarze:

  1. Zdecydowanie wolę pieczonego indyka niż pasztet z wątroby ślimaka, pozdrawiam. Agata.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :D pasztet z wątróbek ślimaka to takie szaleństwo ;) serdecznie pozdrawiam :)

      Usuń