czwartek, 22 grudnia 2016

Kaczka pieczona



Najprostszy przepis na kaczkę pieczoną :)


  • kaczka,
  • sól,
  • 10 śliwek wędzonych,

Kaczkę oczyścić z pozostałości piór, odciąć kuper, skrzydełka.
Szyje i skrzydełka można dorzucić do bulionu.
Kaczkę przeciąć wzdłuż na pół, wzdłuż mostka. Oprószyć solą z obu stron.
Brytfankę wyłożyć papierem do pieczenia.
Na nim ułożyć śliwki wędzone, na śliwkach ułożyć rozpłaszczoną kaczkę, skórą do góry.
Wstawić do zimnego piekarnika.
Włączyć piekarnik na 120 stopni.
Po godzinie pieczenia, zlać tłuszcz. Nie wylewać go.
Kaczkę z wierzchu polać dwiema łyżkami tłuszczu. Resztę przelać do słoiczka, przyda się na przykład do smażenia.
Piec jeszcze około godziny.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz