środa, 7 grudnia 2016

Makaron z suszonymi pomidorami i oliwkami



  • 250 g makaronu (u mnie "orecchiette", może być spaghetti),
  • sos:
  • 1 cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 12 połówek pomidorów suszonych w oliwie,
  • 100 g zielonych oliwek (ja użyłam oliwki z papryką),
  • 3 -4 łyżki kaparów,
  • sól
Cebulę pokroić w kostkę.
Czosnek posiekać.
Pomidory pokroić niezbyt drobno.
Oliwki pokroić w niezbyt cienkie plasterki.
Kapary pokroić, nie siekać.
Jeżeli nie mamy cierpliwości do krojenia, możemy cebulę, czosnek i oliwki możemy zblendować.
Cebulę z czosnkiem poddusić na 4 łyżkach oliwy z pomidorów.
Następnie dodać pomidory, oliwki i kapary. Dusić razem 5 minut.
Makaron ugotować al dente, w lekko osolonej wodzie.
Odcedzić, trochę wody odlać do miseczki.
Do sosu dodać odcedzony makaron, zamieszać. Jeżeli sos jest zbyt gęsty, wlać trochę wody z makaronu.


Można dodać podsmażony wędzony boczek – wersja dla mięsożerców.

Można posypać tartym serem.


zastawa z 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz