poniedziałek, 10 kwietnia 2017

Jaja faszerowane ze śledziem



Przeglądając książki z mojej biblioteczki, w poszukiwaniu zapomnianych przepisów na przygotowanie jajek, trafiłam na jajka faszerowane ze śledziem, w książce Przyrządzanie Potraw Zofii Czerny, z 1949 roku.


Jajka przygotowałam podczas pobytu w Gospodarstwie agroturystycznym, prowadzonym przez Ewę Mitowską, w Seroczynie. Sesja odbyła się w kuchni, na działającej oczywiście, kuchni węglowej. Na zdjęciach pisanki z bogatej kolekcji Ewy Mitowskiej. Wszystkie przedmioty, można oglądać w mini muzeum wsi mazowieckiej, stworzonym przez Panią Ewę.
  • 10 jaj,
  • 30 g suchej bułki,
  • 125 ml mleka,
  • 20 g masła,
  • 2 płaty śledzia,
  • 1 cytryna,

Namoczyć bułkę w mleku.
Jajka ugotować, ostudzić, obrać ze skorupki, przekroić wzdłuż na pół, wyjąć żółtka.
Cebulę posiekać, zrumienić na tłuszczu.
Z cytryny wyciąć filety (nożem ściąć wierzch i spód cytryny, następnie ściąć skórę od góry do dołu razem z błonką, a następnie wyciąć z pomiędzy błonek cząstki cytryny).
Śledzie, cebulę, odciśniętą bułkę, żółtka zemleć lub zmiksować.
Nakładać farsz na białka, nadając połówkom kształt całego jajka.
Na wierzchu układać filety z cytryny.


Podczas pobytu pod okiem Pani Ewy uczyłam się rysować pisanki woskiem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz