wtorek, 11 kwietnia 2017

Jaja w sosie musztardowym



W poszukiwaniu starych przepisów na przygotowanie jajek, trafiłam na jajka w sosie musztardowym, w książce Przyrządzanie Potraw Zofii Czerny, z 1949 roku.


Jajka przygotowałam podczas pobytu w Gospodarstwie agroturystycznym, prowadzonym przez Ewę Mitowską, w Seroczynie. Sesja odbyła się w kuchni, na działającej oczywiście kuchni węglowej. Na zdjęciach pisanki z bogatej kolekcji Ewy Mitowskiej. Wszystkie przedmioty, można oglądać w mini muzeum wsi mazowieckiej, stworzonym przez Panią Ewę.
  • 5 jaj,
  • 200 g śmietany 18% gęstej
  • 3 łyżki tartego chrzanu
  • musztarda sarepska,
  • sól,
  • cukier
Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać ze skorupki, przekroić wzdłuż na pół.
Śmietanę wymieszać z chrzanem, doprawić do smaku musztardą, solą i cukrem.


Jajka ułożyć na półmisku i oblać sosem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz