piątek, 30 czerwca 2017

Tarta fistaszkowa ze śmietaną karmelową



Tarta fistaszkowa, czyli tarta z orzeszków ziemnych z delikatnym kremem ze śmietany z karmelem.

  • Ciasto:
  • 300 g mąki z orzeszków ziemnych,
  • 200 g zimnego masła,
  • 100 g cukru,
  • 3 żółtka,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • krem:
  • 100 g cukru,
  • 40 g miękkiego masła,
  • 60 g śmietany 30%,
  • 500 ml śmietany kremówki 30 %
Wszystkie składniki ciasta włożyć do blendera i krótko zmiksować. Wyjąć, zlepić formując spłaszczoną kostkę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na pół godziny.
Formę do tarty (około 24 cm) wysmarować masłem. Ciasto rozwałkować, przełożyć do formy, ładnie przyciąć brzegi. Widelcem ponakłuwać ciasto. Przykryć papierem i obciążyć fasolą, ryżem…. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut, następnie zdjąć papier i piec ciasto jeszcze 10 - 15 minut, aż się lekko zrumieni. Odstawić do ostygnięcia.
Cukier wsypać do lekko nagrzanego garnka z grubym dnem, rozsypać go równomiernie na całym dnie.
Na średnim ogniu podgrzewać cukier, aż do rozpuszczenia go. Dodać masło i szybko mieszać, aż powstanie jednolita masa. Następnie wlać śmietankę i mieszając gotować, aż powstanie jednolita masa.
Odstawić do przestudzenia. Ma być chłodna, ale nie zimna, gdyż będzie za gęsta.


Ubić śmietanę, dodać masę karmelową, dokładnie wymieszać.
Na cieście ułożyć karmelową śmietanę. Odstawić do lodówki na około godzinę.



zastawa z 







2 komentarze:

  1. orzechy i karmel to połączenie idealne, więc musi być pyszne. Właśnie mi się odezwał żołądek deserowy, a dopiero co jadł ;)

    OdpowiedzUsuń