czwartek, 13 lipca 2017

Ciasto drożdżowe z czekoladą, orzechami i z kruszonką



Ciasto drożdżowe z czekoladą, orzechami i z kruszonką 

  • ciasto:
  • 500 g mąki pszennej,
  • 150 g cukru,
  • 130 g masła,
  • 4  jajka,
  • 300 ml mleka,
  • 7 g suchych drożdży,
  • 50 g czekolady gorzkiej,
  • 50 g czekolady mlecznej,
  • 80 g orzechów włoskich,
  • 50 g cukru,
  • kruszonka:
  • 50 g masła,
  • 50 g cukru,
  • 100 g mąki pszennej,
Cukier rozpuścić na patelni, dodać orzechy, smażyć mieszając, aż rozpuszczony cukier oblepi orzechy. Wylać masę na papier do pieczenia. Przestudzić. Zmiksować niezbyt drobno.
Czekolady zetrzeć na tarce, każdą oddzielnie.
Mleko podgrzać, wsypać do niego drożdże. Dokładnie wymieszać.
Mąkę przesiać do miski, dodać mleko z drożdżami, wymieszać.
Jajka utrzeć z cukrem na pulchną masę. Dodawać mąkę z mlekiem i drożdżami. Wyrabiać, następnie dodać roztopione masło. Dalej wyrabiać. Ciasto będzie luźne. Oprószyć mąką, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.


Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat oprószony mąką. Rozciągnąć je tworząc prostokąt.
Na cieście rozsypać orzechy, oraz obie czekolady. 


Ciasto zwinąć w rulon, a następnie w ślimak i przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą.


Przygotować kruszonkę. Miękkie masło wymieszać z cukrem i mąką.


Kawałkami kruszonki posypać ciasto.
Odstawić na kilkanaście minut.
Następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na około 60 minut.
Po 30 minutach, przykryć ciasto papierem do pieczenia, aby kruszonka się nie przypaliła.




8 komentarzy: