wtorek, 28 września 2021

Powidła śliwkowe


Powidła czyli rodzaj dżemu z dojrzałych śliwek, najlepiej węgierek, węgierek korzennych.



Na powidła śliwki powinny być bardzo dojrzałe, lekko pomarszczone.

Przed przystąpieniem do gotowania wyjmujemy pestki, jeżeli wyjęcie ich sprawie wiele kłopotu (pestka nie chce dobrze odchodzić od miąższu) można gotować śliwki razem z pestkami, a po rozgotowaniu ich przetrzeć przez sito.

Najlepsze powidła są wówczas, gdy nie dodamy do nich cukru.

Powidła najlepiej gotować w szerokim garnku o grubym dnie i podczas gotowania często mieszać w garze.

Proponuję dodać do powideł trochę goździków i cynamon, nie w wielkich ilościach, mamy tylko lekko podkręcić smak.



  • Śliwki, najlepiej węgierki,

  • goździki (mniej więcej 1 na 1 kg śliwek),

  • cynamon (większa szczypta na kilogram śliwek),



Na dno garnka wlać trochę wody, tak aby mniej więcej pokryła dno.

Wrzucić śliwki, dodać zmielone przyprawy i gotować na małym ogniu, co jakiś czas mieszając.

Gotowanie powideł można rozłożyć na dwa, trzy dni, lub gotować je jednego dnia ale bardzo długo - około 10-11 godzin.

Pamiętajmy, że zajmie nam to trochę czasu i należy je dość często mieszać.

Powidła gotujemy do czasu, aż masa stanie się gęsta i zacznie „odstawać od garnka”.

Gotowe gorące powidła przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem do ostygnięcia.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz