piątek, 10 grudnia 2021

Schab wieprzowy – kotlety wieprzowe w powidłach śliwkowych


Schab wieprzowy – kotlety wieprzowe w powidłach śliwkowych, przepis z książki Edy Kierskiej Tania kuchnia na ciężkie czasy z 1916 roku.

Sos z powideł nieco zmieniłam, nie zagęściłam go mąką lecz dodałam trochę masła.



  • Kotlety:

  • 4 kotlety schabowe grubości około 2 cm,

  • masło klarowane lub masło (do smażenia),

  • 3 łyżki bułki tartej,

  • sól,


  • sos:

  • 3 łyżki powideł śliwkowych,

  • sok z cytryny,

  • sól,

  • cukier,

  • 2 łyżki zimnego masła



Kotlety włożyć do wrzącej, lekko osolonej wody i gotować na małym ogniu około 5 minut.

Mięso wyjąć i ostudzić.

Wywaru nie wylewać!

Przygotować sos: powidła śliwkowe wyłożyć na patelnię, wlać 300 ml wywaru z mięsa, mieszając zagotować. Doprawić do smaku sokiem z cytryny (1 – 2 łyżki), cukrem i solą.

Następnie dodać zimne masło pokrojone na kawałki i wymieszać.

Zdjąć z ognia.

Mięso obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym maśle, na rumiano.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz