wtorek, 5 kwietnia 2022

Naleśniki toffi z kremem z mascarpone



Naleśniki toffi z kremem z serka mascarpone i z owocami.



  • Naleśniki:

  • 500 ml mleka,

  • 140 g mąki pszennej,

  • 60 g skrobi kukurydzianej,

  • 1 paczka budyniu toffi,

  • 3 jajka,

  • szczypta soli,

  • 40 - 60 g cukru pudru,

  • 6 g proszku do pieczenia,

  • tłuszcz do smażenia (skórka słoniny, olej)

  • krem:

  • 500 g serka mascarpone,

  • 200 ml mleka skondensowanego słodzonego,

  • owoce lekko kwaskowe (u mnie marakuja)




Do miski wlać mleko i mieszając dodać mąkę i proszek budyniowy.

Dokładnie wymieszać, aby nie było żadnych grudek.

Następnie ciągle mieszając dodać żółtka, sól, cukier i proszek do pieczenia.

Białka ubić na sztywną pianę.

Dodać białka do ciasta i delikatnie, ale dokładnie wymieszać.

Smażyć naleśniki.

Serek mascarpone ubić z mlekiem skondensowanym.

Na naleśniku układać krem, złożyć naleśnika i na wierzchu ułożyć owoce.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz